Import Info

Importeren Uit China niet altijd Interessant !

Dagelijks rollen er mailtjes binnen van mensen die interesse hebben om te importeren uit China maar niet precies weten hoe de vork aan de steel zit of ‘voorzichtig’ willen beginnen. Tijd om het hier even aan te kaarten…

Mocht je de samenvatting willen horen van het complete verhaal :

Als je weinig marktkennis en of budget hebt, zoek je goederen eerst dichtbij huis, het zal je een hoop ellende en centen besparen…

Ik wil importeren maar weet niet precies wat

“We zouden graag allerhande verlichting/kleding/speelgoed/etc importeren. Heb je een catalogus en prijslijst zodat we even kunnen kijken wat er allemaal voor handen is en we eventueel een selectie kunnen maken ?” is een standaard vraag die wekelijks binnen rolt.

Wat velen niet altijd snappen is dat wij hier bij Feilong rechtsreeks handel drijven met fabrikanten en bij die partijen is het uitgesloten om aan ‘windowshopping’ te doen. Met andere woorden, fabrikanten hebben geen stock staan/liggen van alle producten die ze kunnen produceren. Het aanbod is meestal te groot en te verschillend. Natuurlijk kunnen ze altijd wel voorbeelden voorleggen van wat ze ooit al hebben geproduceerd maar het is niet dat je daar snel even kan binnenlopen zoals in een grootwarenhuis, beetje rondkijken en een paar producten kan kopen.

Fabrikanten hebben duidelijke product specificaties en of richtlijnen nodig voor ze een offerte kunnen opmaken.

Nu niet enkel fabrikanten hebben dit nodig maar ook jezelf !  Hoe vager je bent met details (meestal komt dit ook door onvoldoende kennis… ik wil iets importeren maar weet niet precies wat remember ?)  hoe groter de kans dat je uiteindelijk verkeerde zaken krijgt geleverd. Zelfs als je heel gedetailleerd te werk gaat slagen ze er soms nog in om (lichtjes) verkeerde zaken te maken & leveren.

Gelukkig zijn wij er om de nodige productcontroles uit te voeren voor het wordt verstuurd :)

Veel mensen denken dat  goederen kopen in China en die hier met (grote)winsten verkopen het gat in hun markt is. Helaas is de waarheid net iets anders en eindigt het meestal met een gat in hun portemonee.

Ja, goederen in China zijn nog steeds een stuk goedkoper dan de prijzen waarvoor je ze hier in de winkelrekken ziet liggen (al stijgen de prijzen daar toch zeer snel de laatste 2-3 jaar)  maar dat wil niet zeggen dat het voor jou een winstgevende zaak kan worden als (beginnend) handelaar.

“Goede producten verkopen zichzelf..” wordt er wel eens gezegd maar als dat waar was, waarom zou  Coca Cola of andere (grote) merken nog steeds (na soms +50+100 jaar) een gigantisch budget spenderen aan de marketing van hun producten ?

Die stelling klopt dus aan geen kanten, het is vooral het ‘verhaal & marketing’, communicatie, support, etc  rond het product die  het verschil gaat maken tussen een slechte/succesvolle verkoop, niet het product in de eerste plaats.

Je zou niet de eerste zijn die een partij kledij of schoenen laat overkomen uit China omdat ze daar 5-6x goedkoper zijn dan hier en ze uiteindelijk aan de straatstenen niet kwijt raakt. Mede door het feit dat de kwaliteit of afwerking toch niet precies is zoals het je werd voorgesteld (voer voor een ander artikel..).

Mijn advies blijft dat ook zeer duidelijk hierin. Als je ‘iets’ wilt verkopen en je kent de markt niet goed of helemaal niet, begin dan niet met het importeren van iets waarvan je niet weet :

 1. of er voldoende vraag naar is (met data in je hand, niet van horen zeggen..)
 2. hoe je het publiek gaat bereiken die die zaken wil kopen

Het is zoals een 5 sterren restaurant beginnen op het platteland in een (doodlopende) straat die op geen enkele navigatie kaart/software is opgenomen.

Op het platteland gaan ze misschien liever naar een frituur en niet naar een 5 sterren restaurant en als de interesse/vraag er toch is en ze weten dat er iets in de buurt zit dan kunnen ze je zeer moeilijk vinden…

Als je een markt wilt aftasten bespaar jezelf die problemen (en centen) en zoek eerst een leverancier/partner dicht bij huis waar je die producten kan bekomen. Probeer voeling te krijgen met de markt en hoe,waar en aan wie  je producten te verkopen. Draait het goed, dan kan je alsnog de stap zetten om te importeren maar dan heb je tenminste al voeling met de markt en een publiek waar je mogelijk kan aan verkopen.

Enkel importeren omdat het ‘goedkoper’ is en je de goedkoopste aanbieder van die producten wilt zijn langs hier is wrong…er zijn er maar een paar die dat kunnen en die hebben een vette bankrekening om gigantische hoeveelheden aan te kopen zodat ze deze langs hier aan dumpprijzen kunnen verkopen, jij hoogstwaarschijnlijk niet…

Het is stukken goedkoper

Ja een neen.

Er is een verschil tussen het importeren van 100 jeansbroeken of 10.000…

Wekelijks krijg ik hier mails van mensen die ‘voorzichtig’ willen beginnen en een offerte vragen voor 20-50-100 stuks van product X. Zelf begrijp ik dat niet iedereen het kapitaal heeft liggen en of het risico wil nemen om gelijk grote hoeveelheden te importeren (maar dan zitten we meestal bij voorgaand punt, het niet voldoende kennen van de markt).

Maar we botsen meestal op 2 problemen :

 1. fabrikanten (waar wij uitsluitend mee handelen)  hebben geen interesse om ‘kleine hoeveelheden’ te produceren. Niet enkel omdat het over kleine bedragen gaat maar omdat het opstarten van de productie meestal een pak meer kost dan wat ze kunnen verdienen aan de eenheden die er worden besteld. Met andere woorden er is een minimale hoeveelheid nodig om de opstart van de productie te kunnen verantwoorden en rendabel te maken.
 2. als fabrikanten al interesse hebben in het produceren van kleine hoeveelheden (er zijn er altijd, zeker nu het iets minder gaat met de economie), dan is er nog de factor transport. En die kan soms evenveel of meer gaan kosten dan wat  je voor de producten hebt betaald. Met andere woorden, als je bijvoorbeeld voor 500-1000 euro aan goederen wilt inkopen, dan moet je niet schrikken als je 500-1000 euro aan transportkosten worden aangerekend.

“Die kleine hoeveelheid goederen moeten niet per vliegtuig verstuurd worden, per schip is ook goed en toch veel goedkoper?”

Klopt, voor diezelfde goederen waar je 500 euro aan transportkosten wordt aangerekend per vliegtuig betaal je misschien maar 100 euro of minder als die per schip (in een deelcontainer) worden verstuurd. Maar :

 1. eenmaal die aankomen in de haven zit je met laden/lossen/dossier en andere (import) kosten
 2. inklaringskosten van je goederen
 3. invoerrechten en btw
 4. transport van aan haven tot aan je deur

Voor punt 1 ben je al makkelijk 400-600 euro kwijt en dan moet je nog punt 2,3 en vier betalen.

Nu de meeste van die kosten (behalve punt 4 want als je per DHL, UPS, etc verstuurd is de prijs die je betaald inclusief levering tot aan je deur) heb je ook als je het per vliegtuig laat komen maar met de ervaring die ik heb kan ik je vertellen dat de kosten vermeld in punt 1 meestal een stuk lager liggen dan wanneer het per schip aankomt.

Maar je kan natuurlijk geen honderden/duizenden kilo’s goederen via luchtvracht laten overkopen, een onbetaalbare zaak.

Laten we even een voorbeeldje bij de hand nemen ter illustratie

Je wilt trendy broeken importeren. Hier in de rekken kosten die 40-45 euro en je kan ze in China inkopen voor 8 euro/stuk . Lijkt je een mooie deal… Maar eerst toch even rekenen :

 • er zijn 4 verschillende maten (S-M-L-XL) en je wilt er 30 van elk = 120 stuks @ 8 euro = 960 euro
 • versturen via vliegtuig = 650 euro
 • inklaringskosten, etc = 150 euro
 • invoerrechten (12% op textiel in België), ook even meegeven dat de  invoerrechten (en btw) worden berekend op het totaalbedrag van de factuur dus ook transport en eventueel verzekeringskosten worden belast..; dus   = €1610 x 12% = 193.20 euro
 • btw 1610 @ 21% = 338.10 euro
 • toaalprijs voor je 120 broeken =  2291.30 euro of 19.09 euro/stuk

Reken daar dan nog eens de kosten bij die je maakt om wat marketing/advertenties/site bouwen/free shipping naar klant etc in gang te duwen en je hoeft geen rekenkundig wonder te zijn om te zien dat wat in eerste instantie zeer interessant leek (8 euro/stuk) er plotseling een stuk minder fraai uitziet.

Doen we daarentegen eens dezelfde rekensom voor een bestelling van 5000 broeken dan :

 • 5000 broeken @ 6.5 euro/stuk (hoe meer je afneemt hoe meer we de prijs kunnen drukken natuurlijk) = 32500 euro
 • versturen per schip = 350 euro
 • inklaringskosten = 450 euro
 • invoerrechten @ 12% = 3942 euro
 • btw @ 21% = 6898.50 euro
 • transport van haven tot aan je deur = 250 euro
 • totaalprijs voor je 5000 broeken = 44390.50 euro of 8.88 euro/stuk

Met die prijs kan je natuurlijk wel iets aanvangen…

Hoe zit dat met de douane(kosten)

Als je wilt weten wat de invoerrechten zijn van je product dan heb je de TARIC (goederen) code nodig en aan de hand van die code kan je dan de invoerrechten te weten komen. Hier kan je zelf een poging doen om die code op te zoeken .

Maar als dit je eerste keer is, dan zou ik je ten stelligste aanraden om zelf contact op te nemen met de douane om te horen wat de invoerrechten zijn en of er eventueel bijkomende zaken nodig zijn (import en of andere vergunning, belastingen, etc).  Je wilt geen goederen gaan invoeren die je niet door de douane krijgt omdat je niet aan één of andere formaliteit voldoet ! Ik weet waarover ik spreek ;)

Of als de douane je plotseling een antidump heffing van 50% of het totaalbedrag van je bestelling fietsen gaat bijrekenen. Zorg dus dat je absoluut de nodige info verzameld voor je iets laat overkomen !

 • Voor België kan je hier terecht :
  DepartementTelefoone-mail
  Antwerpen0257 607 51gew.dir.da.antwerpen@minfin.fed.be
  Brussel0257 624 50gew.dir.da.brussel@minfin.fed.be of dir.reg.da.bruxelles@minfin.fed.be
  Gent0257 856 00gew.dir.da.gent@minfin.fed.be
  Hasselt0257 617 50gew.dir.da.hasselt@minfin.fed.be
  Luik0257 723 87dir.reg.da.liege@minfin.fed.be
  Bergen0257 800 01dir.reg.da.mons@minfin.fed.be
  of surf je even naar Internet administratie der douane en accijnzen.
 • Voor Nederland surf je best naar hun site of zoek je een douanekantoor in je buurt om contact mee op te nemen.
zp8497586rq

Related posts:

 1. Waarom importeren uit China ?

Comments are closed.

Laatste Artikel